▪️مطابق ماده ۲۵۷ قانون مالیاتهای مستقیم، در مواردی که رأی مورد شکایت از طرف شعبه نقض میگردد، پرونده جهت رسیدگی مجدد به هیأت حل اختلاف مالیاتی دیگر ارجاع و در صورتی که در آن محل یک هیأت بیشتر نباشد، به هیأت حل اختلاف مالیاتی نزدیکترین شهری که با محل مزبور در محدوده یک استان باشد ارجاع میشود. مرجع مزبور مجدداً به موضوع اختلاف مالیاتی رسیدگی و رأی مقتضی میدهد، رأیی که بدین ترتیب صادر میشود قطعی و لازمالاجرا است.
▫️حکم این ماده در مواردی که آراء صادره از هیأتهای حل اختلاف مالیاتی توسط دیوان عدالت اداری نقض میگردد نیز جاری خواهد بود.
▫️مطابق تبصره ماده فوق، در مواردی که رأی هیأتهای حل اختلاف مالیاتی نقض میشود، شورای عالی مالیاتی موظف است یک نسخه از رأی هیأت را برای رسیدگی نزد دادستان انتظامی مالیاتی ارسال دارد تا در صورت احراز تخلف اقدام به تعقیب نماید.
▪️بر اساس بخشنامه شماره 200/1400/65 مورخ 1400/10/01 در مواردی که شعب دیوان عدالت اداری و همچنین شعب شورای عالی مالیاتی اقدام به نقض آراء هیأتهای حل اختلاف مالیاتی مینمایند و پرونده جهت رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی دیگری ارجاع می گردد، هیأت مذکور با رعایت نظر شعب دیوان عدالت اداری و شورای عالی مالیاتی اقدام به رسیدگی نموده و رای مقتضی صادر نماید.
▪️مطابق بخشنامه شماره 200/93/85 مورخ 1393/08/03 و به موجب دادنامه شماره 961 مورخ 1393/5/27 که مبادرت به صدور رای وحدت رویه شده و در تاریخ 1393/6/22 در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران منتشر گردیده است، رسیدگی به اعتراض مودی به برگ مالیات قطعی، پیش از رسیدگی و صدور رأی قطعی از سوی هیأت حل اختلاف مالیاتی موضوع تبصره ۱ ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم، بدواً قابلیت طرح و استماع در دیوان عدالت اداری را ندارد. بنابراین، ادارات امورمالیاتی و واحدهای حقوقی زیرمجموعه سازمان امورمالیاتی کشور به هنگام تهیه پاسخ و لایحه دفاعیه نسبت به شکایات و اعتراضهای مؤدیان مالیاتی به برگ مالیات قطعی، میبایست به مفاد دادنامه یادشده استناد و صدور قرار رد شکایت مؤدی را از مرجع قضایی درخواست نمایند.
▪️ بنابر ماده ۲۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، هرگاه در شعب شورای عالی مالیاتی نسبت به موارد مشابه رویههای مختلف اتخاذ شده باشد، حسب ارجاع وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور یا رئیس شورای عالی مالیاتی، هیأت عمومی شورای عالی مالیاتی با حضور رئیس شورا و روسای شعب و در غیاب رئیس شعبه یک نفر از اعضای آن شورا به انتخاب رئیس شورا تشکیل خواهد شد و موضوع مورد اختلاف را بررسی کرده و نسبت به اتخاذ نظر و اقدام به صدور رأی مینماید. در این صورت رأی هیأت عمومی که با دو سوم آرای تمام اعضاء قطعی و برای شعب شورای عالی مالیاتی و هیأتهای حل اختلاف مالیاتی و مأموران مالیاتی در موارد مشابه لازمالاتباع است.